top of page
Search

Joan Bennàssar

Det är inte så ofta jag tänkt att man borde åka till Can Picafort för att det är "så trevligt" men, eftersom jag och ett par väninnor fick tillskickat oss en bild utav en tredje väninna, på några ovanliga statyer som stod vid vattnet på en klippavsats i Can Picafort, så väcktes vår nyfikenhet. VEM var denna konstnär som skulpterat dessa?

Då jag inte alls är konstkunnig blev det en massa forskning på google och jag kom snart fram till att dessa var en installation av den Mallorkinske konstnären Joan Bennàssar.Efter som vi tre, Jag , Ulla och Irene bor på de södra delarna av ön

tar det cirka en halvtimme med bilen att "svänga förbi" och se hur Can Picafort mår så här i pandemidvalan. Och visst är det tämligen lugnt på strandpromenaden och barerna och restaurangerna är relativt tomma, men det är inte helt dött. Några grupper sitter samlade intill hamnen. Hundägare strövar omkring med en svarta påsar i handen. Och här kommer så vi och tittar på något som just nu är utmärkande för Can Picafort, offentlig konst.

Här har alltså någon ( dvs Joan Bennàssar) tagit ett intressant grepp. Skulpturer av mänskliga gestalter i vattenbrynet eller på stranden. Inte minst fastnar jag för de tre kvinnorna i vattenbrynet som reflekterar, sitter och gymnastiserar. Skulpturerna är skapade av den spanska konstnären Joan Bennàssar.

Konstnären från Pollença har installerat fyra skulpturala grupper på fyra strategiska platser som ligger på första raden, på klipporna, i sanden. De är mestadels kvinnliga figurer, gudinnor och älvor som "dialog med naturen och havet", samtidigt som de ska framkalla antika Medelhavscivilisationer.

Namnet på utställningen är ”Hamnar av havs alger” och det är en del av ett globalt konstnärligt projekt som heter ”Can Picafort, Medelhavets nya Ithaca.” I detta projekt ingår också en utställning av stora tavlor av Bennàssar i Vella -kyrkan och Saladina Art Fest från 2016 ett stadskonstevenemang som hölls i oktober 2016 och som syftade till att förbättra och göra stadsbilden av stadskärnan trevligare.


Det mest slående för besökarna var alltså Bennàssar -skulpturerna. De är figurer gjorda med konstruktionsmaterial , Betong, som är resistent mot stormar. "Havet kommer att slutföra dem", sade konstnären. Barn leker med figurerna, människor tar bilder av sig själva. "Jag gillar att ta risker och för att min konst ska nå största möjliga publik", lär han ha sagt. Bennàssar förklarade att de fyra grupperna utgör fyra stunder i hans karriär, som är mycket medelhavsinspirerad, samtidigt påminner han att de utgör historien om en resa till Ithaca, "eftertraktad av alla artister". Grupperna kallas El deseo, El ritual, El tesoro och La herida.


Konsten tar inte slut på stranden, den finns som väggmålningar på husfasader alldeles intill stranden. Väggmålningarna har tillkommit i samband med den årliga Saladina Art Fest i staden. Den röda tråden mellan målningarna är vuxna och barn i förtroligt samspråk. Det gjordes så en ommålning av tre försämrade husfasader i Can Picafort av en lokal konstnär, en nationell och en internationell


På Vågbrytaren till hamnen i Can picafort står en text.

Det är namnet på en bok av författaren Carme Riera:

“TE DEIX AMOR, LA MAR COM A PENYORA. JO POS PER TESTIMONI LES GAVINES”

(Spanska)

“TE DEJO, AMOR, LA MAR COMO FIANZA, Y POR TESTIGO LAS GAVIOTAS”

(Svenska ungefär)

" Jag ger dig, min älskade, havet som en deposition, och måsarna är mina vittnen"


Ha det bra tills nästa gång!


Birgitta


MEN jag glömde ju presentera vår nya signaturmelodi!

Skriven av Carsten och Clara och in sjungen av Helene.

Alla tre ifrån Malmö. Lyssna på avsnittet nedan på minut 00:36.(Bennàssar delen börjar minut 14:59)


tillbaka till padel

45 views1 comment

Recent Posts

See All
Post: Blog2_Post
bottom of page