top of page
Search

Padel och Bennàssar (till Bennàssar)Idag kära Blogg och Podd vänner blir det både padelrunda och konstrunda.Padel är ju just nu den stora innesporten kan man väl ändå säga i Sverige.

Lite historik:

Det lär ha spelats något padelliknande på brittiska kryssningsfartyg på 1920-talet, men det är mexikanen Enrique Corcuera som anses vara padelns urfader efter att på 60-talet ha börjat spela padel likt den vi spelar idag. Först 1974 fastställdes de regler som gäller idag.

Så här ska det ha gått till: År 1974 var Alfonso de Hohenlohe, en spansk prins, i Acapulco (Mexico) där han besökte sin vän Enrique Corcuera. Corcuera hade byggt en underdimensionerad tennisbana på sin tomt; en anläggning med väggar på alla sidor. Bollen kunde spelas med hjälp av väggarna på ett liknande sätt som i squash och man använde ett likadant perforerat rack som man använde till den existerande sporten paddle tennis. Efter lite förändringar av reglerna för både spelet och spelplanen så fattade Prins Hohenlohe sådant tycke för spelet att han lät bygga de två första banorna på sin privata Marbella Club på Costa del Sol.

Padel blev snabbt innesporten på orten. Kändisar, däribland flera idrottsprofiler, fick sporten att ta ytterligare några kliv i Spanien. Den argentinske miljonären Julio Menditenguia var en regelbunden besökare i Marbella (och god vän till Hohenlohe). Han såg vilken succé padel höll på att bli i Spanien, och bestämde sig för att utveckla padel i Argentina. Inom ett antal år så fanns det 10’000 banor och 3 miljoner spelare i Argentina. Sporten blev alltså snabbt populärt i både Latinamerika och i Spanien. Från framförallt Spanien spreds sporten norrut via semestrande turister, och är idag en både utbredd och populär sport med miljontals utövare dagligen. Padeln kom till Sverige år 1998 då den första padelbanan byggdes i byn Grevie utanför Båstad. Under 2010-talet växte sig sporten sedan allt starkare i landet. Numer finns det över 503 anläggningar att spela padel på och allt fler entusiastiska svenskar blir inbitna padelspelare.

Padel är numer en så pass populär sport att Sverige är med i det Internationella padelförbundet för tävlingar. EM och VM i padel spelas vartannat år sedan 1992. Så vad är padel? Jo, en racketsport som är så pass populär runt om i världen att det arrangeras stora VM-turneringar, samtidigt som sporten ger motion, gemenskap och glädje


Banor att spela Padel på i Palma

Själv spelar jag oftast på Megasport, 1 gång i veckan med PT och en gång Match som min PT sätter ihop så att det blir motståndare på rätt nivå. Detta är superbra då man som jag är ensam och inte har 3 andra Padelspelande vänner.

På Megasport finns 8 banor. Är man medlem så kostar det inget att spela om en bana är ledig så är det bara att ta den. Vill man däremot boka en bana så kostar det 16 euro.

På förmiddagarna har jag aldrig behövt boka.

Sen spelar jag alltså även med söndagsgruppen på U36 och tisdagsgruppen på Udyr.

Som ni hör har jag blivit biten rejält av detta "virus"


Så exempelvis kan man spela på:

Mega Sport

Udyr Padelclub

Pins Padel

Palma Padel

U36

Ja men det finns alltså otaliga banor i och runt Palma.

Alla kan spela Padel Unga, gamla, kvinnor, män, gummor och gubbar.

Jag rekommenderar verkligen att testa.


I den första delen av veckans podd har jag en kort intervju med Thomas Engström,

som håller i Söndagspadel gruppen för Svenskar på Mallorca.

Det är alltså 200 Svenskar som är medlemmar i gruppen och cirka 74 träffas just på Söndags eftermiddagarna för att spela padel. Ung som gammal, nybörjare som proffs i en salig blandning och mitt i allt befinner sig Thomas som sätter ihop matcher så att det ska passa nivån för alla medverkande. Det är helt enkelt SUPER kul. Kom och var med vet ja!


Vidare till Bennassar ... (andra delen av veckans podd)

32 views0 comments

Recent Posts

See All
Post: Blog2_Post
bottom of page