top of page
Search

San Lorenzos tårar

En av årets mest bländande meteorregn - Perseiderna – nådde sin topp igår den 12 augusti. På många ställen här på Mallorca kan himlen denna natt vara perfekt för att se hundratals fallande stjärnor. Las ”Lagrimas de San Lorenzo” : ”San Lorenzos tårar”.


När förhållandena är bra kan Perseid-spanare förvänta sig att se så många som 30 till 100 meteorer som flyga över huvudet varje timme.


"Det viktigaste för att se ett meteorregn - förutom att få dagen och tiden rätt - är att se till att du har den absolut mörkaste himmel som du kan", Det är två saker som spelar in. Den ena är ljusföroreningar, och en är vad månen gör. ”


Under varje år som kan det himmelska spektaklet påverkas av ljuset från starka ljus från stadsområden, liksom av luftföroreningar, vilket kan skapa dis som hindrar en att kunna se svagare meteorer . I år kunde tydligen observatörer i USA och Europa dessutom drabbas av skogsbrändernas rök och smog.


Men ett av de största hindren under tidigare år - månen - kommer inte att vara fallet under 2021. Halvmånen kommer att gå ner flera timmar innan årets Perseider verkligen börjar. Det betyder att de som tittar långt från stadsljus och under klar himmel bör ha de bästa möjliga mörka himmels förhållandena.


Meteorregn uppstår eftersom jorden regelbundet passerar genom skräpfält i rymden som kommer från kometer och asteroider. Genom att flyga i genom rymden i mer än 100 000 km i timmen, kolliderar dessa skräppartiklar med planetens atmosfär och brinner upp, vilket skapar det som folk i folkmun kallar fallande stjärnor.


Jag satte väckarklockan på 4 den 11 Augusti, men tyvärr var molntäcket tjockt och jag kunde inte se något. Igår den 12 Augusti igen. Det var fortfarande molnigt , men på vissa ställen fanns det hål i molnen så jag och min dotter, som jag tvingade upp kl 4 lyckades se några få

”fallande stjärnor”, innan molnen väckte ihop igen.I morse den 13 Augusti , var förhållandena perfekta! Jag gick återigen ut i min trädgård, som ligger i en mörk dal i Tramuntana bergskedjan. Trots att det inte var den bästa dagen för att se Perseiderna såg jag ändå ett 10 tal.


Nu är det över för denna gång och jag hoppas på att nästa år ha bättre väder så att jag kan se Las Lagrimas de San Lorenzo på riktigt
Så här ska det se ut om man haft en bra kamera:


photo cred Bill Ingals/NASAHa en bra helg/Birgitta


*Kära prenumerant! Ibland hamnar nyhets breven i skräpposten, så titta där om ni inte fått något mail. Eller lägg till vår emailadress i er kontaktlista för att undvika att det sker.:

info@mallorcabloggochpodd.se

30 views0 comments

Recent Posts

See All
Post: Blog2_Post
bottom of page