Solidarisk Paella med filosofisk kärlek

Igår Söndagen den 17 Oktober besökte jag ett volontär projekt inne i Palma de Mallorca som drivs av Filosofiskolan ”Es Raco de ses idees.”
Anledningen till att jag fick reda på detta projekt är att min vännina, Ulla, som tog med mig dit, varit elev där sedan 2017.
Filosofi är framför allt ett sätt att leva för alla, kännetecknat av att praktisera lärdomarna från alla tiders filosofer. Tillämpningen av filosofisk kunskap anses förbättra individen och därmed i sin tur förbättra samhället. Den mest praktiska delen av filosofin är etik. Etiska värderingar är nödvändiga, idag mer än någonsin, i denna förvirrade värld som inte vet vart den går eller varifrån den kommer.
Den senaste rapporten om fattigdomstillståndet på Balearerna 2021 varnar för att det redan finns mer än 266 000 fattiga som riskerar social utslagning, cirka 87 000 fler än föregående år. Delvis på grund av pandemin. I denna region har AROPE -takten , som är en europeisk indikator för att mäta sådana situationer, ökat mest. Fattigdom har många ansikten och utseende, men för det mesta är det en situation som särskilt drabbar kvinnor och barn.
En söndag i månaden genomför skolan sitt projekt "Paella Solidaria". Koordinatorerna Carmen och Toni organiserar vant in alla volontärerna i arbetslag och sedan kan förberedelserna och tillagningen börja.
Projektet är ett samarbete mellan filosofiskolan och ett soppkök inne i stan som heter Zaqueo.
En gång i månaden lagar man 6-7 stora Paellas som sedan fraktas till soppköket där sedan, de som behöver ett mål mat, kan komma och hämta det. Mat för cirka 250 personer.
Innan man startar arbetet för dagen, har man en kort samling där man gemensamt tackar Demeter. Demeter var en gudinna av fertilitet, spannmål, och jordbruk i antikens Grekland.
Es Raco har även ett annat projekt, på Tisdagarna, där hemlösa kan komma och ta en dusch, tvätta sina kläder och få lite mat och nyheter och lite tips och råd hur de ska kunna komma vidare i livet
Igår fick jag så vara med om att laga den första ”riktiga” paellan i mitt liv.
Visst, jag har gjort kopia liknande varianter hemma i mitt eget kök, men detta var ju så klart något helt annat.
Dessutom var ju detta tillsammans med extremt vänliga människor som kryddade alla Paellor med den lilla extra hemliga ingrediensen ”Filosofisk Kärlek”
I dagens Podcast får ni så vara med mig och Ulla när vi tillagar Paella.
Vi har fått tilldelat oss bläckfisk och räkbordet . Rensa bäckfisk var också något jag gjorde för första gången, och sedan skulle vi ansvara för att tillaga den andra omgången Paellor i köket ute på Pation. Under Lunchen som vi sedan hade, efter arbetet, berättar koordinatorerna Carmen och Toni lite mer om alla projekt och om hur de upplevt pandemin.
Njut även av alla bilder och filmer vi tog i går.