top of page
Search

Tjurfäktning tillbaka på Mallorca


..och San Lorenzo gråter

Tjurfäktning förbjöds här på Balearerna 2017, och då också på Mallorca så klart, alltså för fyra år sedan. Men…
Protesterna mot tjurfäktning, både inom och utanför Spanien, har växt sig starkare för varje år som gått. Omvärldens protester har också lett till att många städer i Spanien stängt sina tjurfäktningsarenor och förklarat att de är emot tjurfäktning.

Balearerna, som bland annat omfattar Mallorca, klubbade för fyra år sedan igenom en ny djurskyddslag som förbjuder användandet av ”vassa redskap som kan skada och/eller döda tjuren” under tjurfäktningar, vilket i sig skulle förhindra att tjurfäktningar anordnades.

Spaniens författningsdomstol bedömde dock att den nya lagen inte var förenlig med den spanska konstitutionen och tjurfäktningen kom tillbaka till Mallorca 2019, när arenan Coliseo Balear firade sitt 90-årsjubileum i Palma, innan Pandemin . Nu när restriktionerna minskat kommer tyvärr tjurfäktningarna tillbaka till Mallorca, och denna gång till Inca.


Jag och min dotter Mia såg en anmodan på Facebook om att komma upp till Inca för att protestera utanför arenan.

Jag har aldrig tidigare medverkat i en liknande protest, så jag tyckte att det var dags att jag faktiskt visade att jag verkligen är emot denna så kallade sport.

Jag har själv varit på Tjurfäktning en enda gång i mitt liv. Det var 1988 i Barcelona. Det var researrangören Spies som hade anordnat en av sina vanliga dagsturer till just detta evenemang. Jag vet inte, men på den tiden, tänkte jag i alla fall inte på samma sätt som man gör nu om djurs känslor och rättigheter. I vilket fall som helst blev det en shock att se hur de behandlade och dödade den stackars tjuren, medan åskådarna hejade på med sina Olé Olé Olé. Sedan den dagen har jag aldrig igen gått för att se ett sådant evenemang


I den här podden kommer ni att få höra ljudinspelningar från utsidan av tjurfäktningsarenan i Inca. Ifrån protestgruppen som skriker åt åskådarna att skämmas för att de går och tittar på evenemanget.

Jag pratar även med ett engelskt par. Natasha Retzmann och hennes pojkvän Chris som bor i Inca och är väldigt engagerade i kampen mot tjurfäktningar. Här är Länken till hennes Grupp på facebook som hon skapat. Gå gärna med i den för att läsa och visa stöd. https://www.facebook.com/groups/947516015809682

Detta samtal är på engelska, men jag hoppas att ni ska kunna hänga med ändå.

Jag träffade även på en trevlig svensk man, Gunnar Lundh, som bor i Inca, som också kommit upp för att visa sitt stöd för protesterna . Med Gunnar finns också ett litet kort samtal inspelat, ett samtal som vi hade medan vi stod och såg på hur familjer med små små barn anlände för att gå in på arenan.

Gunnar driver även en trevlig facebooksida som heter: ”Mallorca i mitt hjärta”, med massa roliga och intressanta Mallorca tips. Gå med i den https://www.facebook.com/mallorcatipset


Här ser ni lite foto ifrån protesten i Inca.

Dagens Poddljud är inte heller helt optimalt. Men en ny mikrofon har blivit inköpt och jag hoppas att till nästa avsnitt, avsnitt 3, så ska ljudet vara mycket bättre. Jag hoppas att ni har överseende med detta.

Vår signaturmelodi har också fastnat någonstans på de skånska slätterna, men är 100% på gång, och jag kan inte beskriva hur nyfiken jag är på hur VÅR egen Mallorca Blogg och Podd Jingle kommer att låta.


Den som väntar på något gott osv….


Hasta luego!


PS. En liten bild från vår Stjärnfalls spaning här också så klart:
Mitt hus kl 4:00

23 views0 comments

Recent Posts

See All
Post: Blog2_Post
bottom of page