top of page
Search

Hej och välkomna till Mallorca Blogg och Podd!


Photocredit Vicki McLeod, Phoenixmedia


Idag lägger jag alla mina rädslor åt sidan och startar min egen Blogg och Podd.

Mitt namn är Birgitta och jag har bott på Mallorca sedan 1999. Mina barn är uppvuxna här och jag har samlat på mig en hel del kunskap och erfarenhet om ön under alla dessa år och en del tänkte jag försöka dela med mig av nu.


Den här Bloggen & Podcasten är till för er alla som älskar Mallorca. För dem som bor här på Mallorca, för dem som planerar att flytta till Mallorca, för alla som drömmer om att bo på Mallorca eller bara reser hit på semester.


Jag ska försöka ta er med till alla de ställen som gjort Mallorca känt, men även till de lite udda platserna, som man kanske inte känner till som turist eller nyinflyttad.


Jag kommer även att prata med Blogg och Podd gäster om vardagslivet, om vad som hänt den senaste veckan, om nya idéer till utflyktsmål osv.


Ni ska få följa med mig på utflykter, vandringar, restaurangbesök och bara det dagliga

vardagslivet på ön. Jag kommer att ge er tips på hur man tar sig igenom de byråkratiska systemen och allt man kan tänkas behöva vid en flytt hit ner. Ni kan även gärna mejla mig om det är något ni behöver veta snabbare, än vad jag kan få ut i Bloggen eller Podden, så ska jag försöka svara på era frågor, eller ta reda på svaren om jag inte vet det själv. Som till exempel om det finns svenskt kaffe på Mallorca.


Planerar ni en enskild resa eller ett större evenemang på Mallorca, som bröllop eller någon annan temaresa, så kan ni alltid kontakta mig så hjälper jag till att förverkliga era önskemål. Skicka mig då ett mejl. Jag kan boka Flyg, hotell, transporter och eventuella festlokaler och göra er resa minnesvärd.


Nedan beskriver jag Podden som är knuten till Bloggen, genom att svara på ett antal frågor.


· Vad handlar Podden om?


Samma som bloggen egentligen. Nästan varje bloggavsnitt kommer att ha

ett tillhörande avsnitt i bloggen. Ibland kommer jag att skriva extra blogginlägg som handlar om, till exempel, något intressant som har hänt.


· Hur kan man lyssna på Podden?


Mallorca Blogg och Podd kommer att finnas tillgänglig på många plattformar.

Acast, iTunes, Podcaster eller på webben här: https://shows.acast.com/mallorcabloggochpodd


· Hur ofta kommer ett nytt poddavsnitt och blogginlägg ut?


Ambitionen är att avsnitten ska publiceras varannan måndag, men förhoppnings finns de tillgängliga för att lyssna på redan under söndagseftermiddagen. Ibland ännu tidigare. Då jag själv redigerar och klipper alla avsnitt.


· Varför har ni/du startat en Blogg och Podd?


Egentligen har jag inget annat syfte med det än att jag ”just bara känner för det”. Det är helt enkelt väldigt kul att prata med folk och besöka olika platser på Mallorca. Särskilt eftersom när man själv bor här, kan man bli lite hemmablind. Nu ger det mig chansen att återupptäcka alla platser igen. Platserna som jag besökte mer ofta när jag var just nyinflyttad för mer än tjugo år sedan. Ren och skär nyfikenhet och arbetsglädje alltså. Och det är dessutom trevligt att andra gillar att lyssna på mitt och mina gästers snack. Det är ett plus, såklart. Svårare än så är det inte. Och så känns det bra att bidra till att Mallorca kommer i gång igen efter de senaste 18 månaderna med Covid-19. Det är på tiden, liksom. NU kör vi!


· Hur tänker du att upplägget på Bloggen och Podden ska se ut?


Egentligen har jag ingen plan för hur min podcast ska gestalta sig. Inte mer än att den ska starta med en signaturmelodi, ett så kallat ”intro”. Just nu sitter det två glada skåningar i Malmö och försöker knåpa ihop ett sådant ”intro” åt mig. Far och dotter. Det kommer säkert att bli bra. Därefter hälsar jag väl er lyssnare välkomna, innan jag ställer den ständigt återkommande frågan till veckans poddgäst –: Hur står det till idag och vad har hänt i veckan? och jag svarar.


Efter inledningen kommer jag att presentera ämnet för dagen. En utflykt eller ett annat Mallorca relaterat ämne. Podden och Bloggen följs åt. Ämnet som tas upp, tas alltså upp

både i ett blogginlägg och i ett poddavsnitt.


Vanligtvis kommer det att vara jag som väljer ämne och rubrik till Bloggen och Podden, men ganska ofta tänkte jag låta läsarna/lyssnarna få bestämma. jag hoppas att jag får in mängder av förslag och låter mig jättegärna inspireras! Allra bäst blir det om läsarna/lyssnarnas och mina egna önskemål kan mötas. En perfekt kombination.


Om du har ett förslag på ämne som du tycker att jag och mina gäster ska ta upp i Podden, släng iväg ett mejl till mig och berätta vad som gör att du anser att denna plats måste besökas eller detta ämne pratas om. För din egen eller andras skull. Jag älskar att få tips och idéer skickade till mig. info@mallorcabloggochpodd.se


· Vad kommer lyssnarna att säga om min utpräglade skånska dialekt?


Just detta är en av mina stora rädslor. Då jag har sökt olika arbeten igenom åren där

arbetsgivaren inte tycker att skånska kan fungera bra som telefonröst. Nyligen fick jag även lust att söka ett jobb där man skulle läsa in ljudböcker, men lade det på hyllan direkt när det stod att man inte fick ha en utpräglad dialekt.


Nyligen läste jag detta på en websida om just Podcasts på skånska:


”Just de skilda åsikterna kring vår skånska, visar hur principen om tanken fungerar. En positiv tanke skapar en positiv inställning, och en negativ tanke skapar en negativ inställning. Det är alltså inte dialekten i sig som skapar den uppfattning man har, utan just bara tanken.

Gissningsvis kan vår utpräglade skånska dialekt, ibland fungera som en slags tröskel för att lyssna vidare, som ett hinder alltså. Men … och detta har flera av våra lyssnare vittnat om … om man bara tar sig över den första tröskeln blir dialekten nästan till ett plus för den fortsatta lyssningen. Den blir liksom vårt signum, som skiljer ut oss från mängden.

Lyssna själv, och skapa dig din egen uppfattning, men kom ihåg, att dialekten i sig, inte rymmer någon inneboende värdering. Det gör däremot tanken … om man inte förstår att det bara är en tanke, vill säga. Då betyder den ingenting, nämligen. Ingenting alls.”

(skrivet av Dennis Westberg).


Nå, detta var en liten introduktion av Mallorca Blogg och Podd.


Välkomna, nu kör vi!


Birgitta


Länk till Poddens Trailer - Pilotavsnitt:Birgitta*Kära prenumerant! Ibland hamnar nyhets breven i skräpposten, så titta där om ni inte fått något mail. Eller lägg till vår emailadress i er kontaktlista för att undvika att det sker.:

info@mallorcabloggochpodd.se

726 views0 comments

Recent Posts

See All
Post: Blog2_Post
bottom of page