top of page
Search

Vinskörd och Vänskap på Ses Rotes Horses & WinesFör två veckor sedan såg jag en notis på Facebook om att en lokal vingård, Ses Rotes, på Mallorca sökte hjälp med at skörda årets druvor. Jag tänkte att eftersom jag inte på något sätt har någon som helst erfarenhet inom detta område så skulle jag säkert inte får svar.

Men det fick jag. Till min förvåning behövde man inte alls ha någon erfarenhet och de skulle dessutom visa på plats hur man gör. Så jag bestämde mig att detta vore jättekul att prova på. Dels för att jag älskar att lära mig nya saker och älskar naturen och romantiska gamla herrgårdar på den Mallorkinska landsbygden, dels för är jag väldigt intresserad av själva produktionen av vin, den tekniska sidan, då jag själv är inblandad i ett Grappa, Gin med mera - destilleriprojekt i ett annat land.

Att gilla vin kan ju också vara en fördel så klart och det gör jag absolut, även om jag

tyvärr inte klarar av att mer än att provsmaka på grund av min migränbakgrund.


Dagen innan jag skulle ge mig upp till Ses Rotes, fick jag ett meddelande ifrån dem som sa att de saknade några plockare så om jag kände någon som ville hänga med så var de också välkomna. Och det gjorde jag ju så klart. Jag tog med mitt Dream team. Ulrica och Git.

Och när ni sedan lyssnar på podden är det bland annat deras röster ni hör.

Ni kommer även att höra andra skördemedverkare prata.


Ses Rotes vad är det då? Jo själva ordet Ses Rotes betyder kolonilotter. Dvs det var mark här på Mallorca, runt omkring i de olika kommunerna, som delades ut till boende i närheten så att de kunde odla grönsaker och liknande. Jorden här var särskilt bördig. Precis som vi har i Sverige med kolonilotter.

Sedan byggdes denna stora herrgård på just ett sådant markområde utanför Esporles.

Ses Rotes var ursprungligen det mindre huset på Canet Estate. Den sträcker sig längs Esporles -dalen och är över 200 år gammalt. Sedan mitten av 1900 -talet, fanns det ett omfattande avelsprogram för spanska hästar där, och det har alltid funnits fler hästar än människor som njutit av den underbara marken på Ses Rotes.


I slutet av 60 -talet blev Ses Rotes Herrgård levande som en plats för fester på fredag ​​och lördag kvällarna. Med en stor restaurang, ett diskotek och en ridbana var det den perfekta miljön för att njuta av en typisk "Fiesta Andaluza" på landet. På en natt kunde man regelbundet se upp till 500 personer, en blandning av lokalbefolkning och turister, njuta av Häst Show, Grisfest och dans in på de tidiga morgontimmarna. När turismen på Mallorca utvecklades, så ändrades Ses Rotes med tiden. Hästarna blev kvar, men festerna blev mer privata och det blev känt som en av de bästa platserna på ön för stora privata firanden.


Dan, som ursprungligen är ifrån Storbritannien och Emily March, från Sverige, hittade den här fantastiska herrgården år 2017 och startade sitt projekt Horses & Wines. Denna gång fick jag se Vinproduktionsdelen men jag hoppas att jag vid ett senare besök kan få se mer av Hästsidan av Ses Rotes och även träffa och tala med Emily som har sin bakgrund inom tävlings hästhoppning.


Vi startade alltså morgonen tidigt. Jag satte klockan på 4 så att jag skulle hinna få i mig alla mina kaffekoppar innan jag begav mig av till Esporles.

När jag kom fram klockan 6:15 var det mörkt och vi alla blev tilldelade pannlampor, handskar och klippverktyg och fick en snabbkurs i hur man bäst ska gå tillväga.

Det blev en helt underbar morgon och jag rekommenderar alla som får en liknade chans att tacka ja direkt! Efter arbetsdagen begav vi oss upp till en enorm vattenreservoar som låg i utkanten av ägorna, för iskallt bad för de som ville. Därefter blev vi bjudna på Paella och fick prova fjolårets olika vin från Ses Rotes.


I det veckans poddavsnitt får ni höra lite av dagen och om vad som hände och Dan kommer att berätta lite mer om Historien bakom Ses Rotes, vinproduktionen och om de fantastiska vinflasketiketterna som de har på sina flaskor. När ni hör Dan berätta om etiketterna, rekommenderar jag er att ha en bild av etiketterna framför er. Podden är idag en blandning av svenska och engelska och jag hoppas att ni ska förstå men om ni behöver en översättning, tveka inte att höra av er så fixar jag det.
Hurra, för att åtminstone ljudet är bättre denna gång! Jag lääär mig och några poddar till så ska det bli ordning på den här podden också. Jag har också blivit en aning bättre att arbeta med redigerings och klipp programmet och snart så ska ni se att det också blir bättre för vart avsnitt. Hoppas ni har tålamod med en medelålders podd nybörjare.

Och ja……..signaturmelodin….den är fortfarande fast i Skåne…men den koooommer.


Här sitter Helene i Malmö och spelar in vår signaturmelodi som kommer snart.


Hoppas ni får en bra vecka!

Och ett extra tack till Ses Rotes för att jag fick vara med om denna underbara dag.


Hasta Luego!


Birgitta

Här nedan ser ni alla fina bilder vi tog under dagen.

En del är mina privata bilder och en del (de bästa så klart) är tagna av fotografen Oliver Nielson.


192 views0 comments

Recent Posts

See All
Post: Blog2_Post
bottom of page